Hej Vänner,
 
Vi alla har sett videon med en snygg tjej som promenerar 10 timmar i NYCs förorter och får kommentarer droppat om sitt utseende, vilket i sin tur skapade en jäkla debatt om vilka svin vi män är. Nu en kort tid senare återskapades samma experiment fast då istället med snygg kille som promenerade i 3 timmar i samma stad och även han fick massa kommentarer, fast av tjejer.
 
So far so good men vad är då problemet? Problemet är att samma personer som sprider videon med tjejen säger att bara tjejen blev kränkt men använder i samma andetag meningen "..men killen förtjänade ju att få såna kommentarer då han klädde sig sådär utmanande. det fattar ju alla!" när det är exakt samma situation. 
 
Sådan dubbelmoral stör mig, jag tror absolut på ett jämställt samhälle men till skillnad från många som kallar sig feminister idag menar jag att jämställdhet e något som ska diskuteras åt båda håll(!) med tjejer OCH killars oförätter. Först då kan vi verkligen få ömsesidigt gehör och komma någonstans och sluta upp med den här jävla pajkastningen som inte leder någonstans. Ifall jag bygger ett hus och det blåser kallt genom två väggar löser jag knappast problemet med värmen genom att bara laga en sida. Detsamma gäller värmen i det bemötande vi har mot varandra när vi diskuterar jämställdhet.
 
Det är en approach som jag förespråkat bra länge i diskussioner långt innan jag i gymnasiet valde att läsa dedikerade kurser med fokus på just jämställdhet. Det var redan då tabu och hot utanför klassrummet från en av lärarna (U) om att sänka betyget ifall man tog upp ämnet jämställdhet ur "killens perspektiv" utöver tjejens sida, eftersom man ansågs att inte-diskutera-rätt. He var tillslut bara jag och en till tjej i hela gruppen som återkommande vågade lyfta det perspektivet som ett led mot en lösning i gruppsamtalen medan dom andra satt tysta. Tysta trots att det uppenbart finns många scenarion där vi killar inte behandlas helt rättvist som också borde belysas om man nu ska diskutera jämställdhet på-riktigt-som-berör-alla. Inte minst i skolan, men många verkar bortse från det helt.
 
Det är som att vi inte vågar röra i vissa infallsvinklar på ämnen bara för att dom e känsliga medan det ibland kanske rent av är nödvändigt för att nå en hållbar lösning. Det ena utesluter inte det andra men de ena måste vara med helhjärtat för att lösa det andra i det här fallet. Allt annat är en enkelspårig lösning av ett svårt problem som uppenbart inte fungerar i praktiken. Det här är en av orsakerna varför jag inte anser mig vara feminist men ändå förespråkar jämställdhet eftersom feminismen tyvärr blivit sjukt onyanserad och rent av kränkande mot män istället.
Vänder vi på situationen är det knappast troligt att "Maskulina-partiet" hade fått uttala sig som Fi gör mot män fast mot kvinnor utan ett smärre ramaskri, och det är med all rätt. Vi förutsätter att killar ska acceptera mera för det är just killar och sen är det punkt därefter.
 
Bryr vi oss på allvar om att sätta oss in och skapa en helhetsuppfattning och utgöra en hållbar lösning i jämställdhetsfrågor för tjejer OCH killar istället för att kasta skit på män så menar jag att vi måste börja jobba mer konstruktivt tillsammans och det handlar inte om att gå extremister till mötes oavsett dess skepnad. Jag tror killar och tjejer är olika genetiskt och vi har våra för-respektive nackdelar men det betyder inte att vi inte ska kunna samarbeta för att lösa problem som kommer vår väg. Tvärtom kompletterar vi båda varandra grymt jävla bra och jag är övertygad att vi skulle kunna komma ännu längre om vi påminde varandra om det lite oftare.
 
Det är min verklighet och jag kallar det humanism, inte feminism.
Här är videon, titta och bedöm själva om det är så stor skillnad.
 
 //JL
jämställdhet,

Kommentera

Publiceras ej